TÜBİTAK – UEKAE tarafından başlatılan ve Uludağ (Ulusal Dağıtım) projesi çerçevesinde geliştirilen Linux tabanlı işletim sistemimiz Pardus 18 Aralık 2006 tarihi itibariyle kararlı sürümüyle yayınlandı.
Uzun süredir üzerinde çalışılan Pardus 2007’nin kolay kurulum ve kullanımıyla oldukça başarılı olması yanında Pardus’un dünya dilleri desteği ve dillerin her geçen gün artması Türkiye dışında da kullanıcı sayısını arttırıyor.
Basında oldukça olumlu haberleri çıkan Pardus’un resmi sayfasından aldığımız özelliklerine gelince;
Kolay kurulum: Pardus 1.0’dan sonra hayli yeteneklenen YALI ve Kaptan Masaüstü sayesinde Pardus 2007’yi kurmak çok daha kolay.
Yeni ve güncel yazılımlar: Kurulum CD’si ile 641 yazılım paketi geliyor, 1000’i aşkın diğerleri de internetten indirileblir durumda. Pardus 1.0’dan bu yana 700’ü aşkın yeni yazılım Pardus paket deposunda yerini aldı…
Küçük paketler, hızlı güncelleme: Pardus paket yöneticisi PiSi’de yapılan geliştirmelerle yazılımlar artık çok daha az yer kaplayıp, internet üzerinden çok daha hızlı indirilebiliyorlar…Paket yöneticisi: PiSi’nin kullanışlı ve sevimli grafik arayüzü kullanılarak yazılımların güncelleme ve kurulum süreçleri de büyük ölçüde kolaylaştı…..
Hızlı açılış: Pardus yapılandırma çerçevesi ÇOMAR kullanılarak geliştirilen açılış sistemi sayesinde diğer işletim sistemlerine göre çok daha hızlı açılıyor….
Hata düzeltmeleri: Pardus 1.0’dan bu yana 1700’e yakın hata giderildi…
Diğer iyileştirmeler: USB belleklerden başlatılabilme, çok dilli kurulum desteği (Türkçe, İngilizce, İspanyolca, Almanca, Hollandaca), yeni ağ yöneticisi, Tulliana simge setine eklenen yeni semboller, …
Pardus hakkında bilgi alabileceğimiz ana sayfası dışında hazırlanmış olan belgeler bölümü ve geliştiricilerinin blogu bulunuyor.
Buradan ekran görüntülerine buradan da görsel depoya ulaşabilirsiniz.
Açık kaynak’a destek adına, Özgürlük için WordPress Türkiye olarak Pardus’a tam destek veriyoruz.