Günün ikinci yarısına Andrew Nacin’in sunumuyla başlamak üzere.
WordPress’in çekirdek geliştiricilerinden Andrew Nacin “Inheriting large and legacy projects” sunumu ile sahnede. Köklü geçmişi olan büyük projelerin nasıl ele alınacağı ile ilgili bir sunuma başladı.
Katılımcılar, görevliler vb herkesi saydığımızda toplam 2.500 kişiye yaklaşan katılım sayısıyla sunumlarda salonlar hınca hınç doluyor. Sunum yapanlarda kimi zaman karşılarında bu kalabalığı gördüklerinde şaşırıyorlar ve sunuma başlamadan bahsediyorlar.
Sırada “Using the REST API and JavaScript to create better WordPress interfaces” sunumuyla K. Adam White var. Calypso’nun ve REST API’ın hız kazandığı bugünlerde ilginç bir sunum bekliyorum.
Neden 13 yaşındaki bir yazılımı kullanıyoruz diye kendinize sorduğunuzda, benim aklıma esnekliği geliyor.
– Adam White
“Using Composer to create manageable WordPress websites” sunumuyla Anna Ladoshkina sahnede. Composer kullanarak WordPress kurulumu hakkında bir sunum yapıyor. Anna 10 senedir Rusya’da WordPress ile gerek sivil toplum kuruluşlarına gerekse müşterilerine WordPress ile siteler hazırlıyor. Bugün bizlere Composer ile bir WordPress sitesini nasıl ayağa kaldırabileceğimizi anlatıyor.
Daniel Bachhuber sırada, “My condolences, you’re now the maintainer of a popular open source project” sunumu için bekliyor.
“Kodumun kalitesiz olduğunu düşünüyorum, insanların kodlarımı görmelerinden utanıyorum”
Merak etmeyin, herkes utanıyor.– Daniel Bachhuber
Kendinizi fazla kaptırıp mutsuz olmayın. Kesin sınırlar koyarak proje üzerinde çalışırken önce kendiniz mutlu olmaya çalışın.
– Daniel Bachhuber
Bazen kendinizi çok yalnız hissedebilirsiniz. Projede sadece kendiniz çalışıyormuşsunuz gibi gelebilir. Bu durumda liderlik yapmaya odaklanın, diğerlerini katılıma teşvik edin.
– Daniel Bachhuber
Taylor Lovett’i dinliyoruz. “Modernizing WordPress Search with Elasticsearch” sunumuyla sahnede. WordPress kullanırken Elastic Search ile arama işini nasıl daha iyi bir hale getirebileceğimizi, nasıl modernleştirebileceğimizi anlatıyor. WordPress’te dahili arama sistemini kullanırken sadece başlık ve içerikte arama yapabilirken, Elastic Search ile aramanın yanı sıra öneriler, ilişkili yazılar vb daha bir çok konuda sonuçlar elde edilebiliyor.
WordCamp Avrupa 2016 kapanış konuşması ile sonlanıyor. Tabi ki macera burada bitmiyor. Yarın katılımcı günü var ve ben de aktif bir katılımcı olarak yarın orada olacağım. Sizlere anlatmaya devam edeceğim. Bu arada gelecek sene planları da belli oldu;
WordCamp Avrupa 2017 Paris’te gerçekleşecek. 16-18 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek etkinliğin web sitesi hazır ve biletler satışa çıkmış durumda. http://2017.europe.wordcamp.org adresinden ulaşabilirsiniz.
Bu akşam WCEU Balosu var. Oradan da izlenimlerimi sizlerle paylaşacağım.