WordPress blogunuzun daha verimli ve hızlı çalışmasını sağlamak için yapabileceğiniz bir kaç şeyden bahsetmek istiyorum. Bir kısmını yapmış olabilirsiniz, ama her birinin hıza etkisini düşünürsek toplamda daha optimum çalışan bir sistemimizin olacağı kesin. Konuyu bir kaç alt başlıkta ele alırsak;
Öncelikle wordpress blogunuzun son sürüm olup olmadığını kontrol edin.
Eğer son sürümü kullanmıyorsanız sürüm yükseltin. Sürüm yükseltmenin uğraşmasız en iyi yolu ve benim tavsiyem WordPress Automatic Upgrade eklentisi.
Performans artışı için cash eklentilerini kullanabilirsiniz
Eğer çok sık güncellenen bir blogunuz yoksa, kodlar vasıtasıyla her girişte databaseden içerik çekerek statik sayfalar oluşturmasını engelleyen ve önbellekteki hazır statik dosyaları kullanana cache eklentilerinden birini kullanabilirsiniz. Bunlardan WP Super Cache, WP-Cache veya 1 Blog Cacher gibi birini kullanabilirsiniz.
Spam yorum ve geriizlemelere göz açtırmayın
Spam olarak gelen yorumlar ve geriizlemeler sitenizin performansını olumsuz etkileyebilir bu yüzden spamleri engeleyen ve wordpress kurulumu ile gelen Akismet eklentisini kullanmanız önerilir. Akismet eklentisini kullanabilmeniz için WordPress.com dan bir hesap almanız gerekiyor. Buradaki hesabınızla birlikte size verilen API anahtarı kullanarak bu eklentiyi aktif hale getirebilirsiniz.
Eklentilerinizi arasıra gözden geçirin
Eklentilerinizi gözden geçirin, kullanmadığınız ve artık ihtiyacınız olmadığını düşündüğünüz eklentileri etkisizleştirip wp-contents/plugins klasöründen silin. WordPress son sürümüyle birlikte artık kullandığınız eklentilerin de yeni sürümlerinden haberdar oluyorsunuz, eklentilerinizi de güncellemeyi ihmal etmeyin.
Sunucu hizmetini ve bant genişliğini verimli kullanın
Blogunuzun multimedya (resim, video, müzik) içeriğini nerede barındırıyorsunuz, eğer satın aldığınız sunucu hizmetini kullanıyorsanız sitenize her girildiğinde dosyalar kendi sunucunuzdan indirileceği için sınırlı bant genişliğiniz bundan olumsuz etkilenecektir. Hem bant genişliğini verimli kullanım hem de aynı anda web sunucusuna gelen istekleri azaltma açısından bazı büyük servisler kullanılabilir. Örneğin resim ve fotoğraflar için Flickr veya Facebook, videolar için Youtube veyaMetacafe gibi. Dilerseniz profesyonel bir hizmet sunan Amazon’un Amazon S3 Depolama Servisi‘ni kullanabilirsiniz.
Bu yazının hazırlanmasında Michael Biven Blog‘daki ilgili makaleden yararlanılmıştır.